Å komme fram til en gapahuk, fyre opp bål, henge over svartkjelen og kjenne forventningen til en kopp kaffe fylle sinnet er helsebot. I Folla Utmarkslag er vi opptatt av å dele opplevelsene og se dette i et folkehelseperspektiv. Både fysisk og mental helse får pleie av turer ut i marka – enten de er korte eller lange.
Dette skrev Namdalsavisa i forbindelse med ferdigstilling av Sjølstadprosjektet:
«- Bruk utmarka vår» – Sjølstad – Birger Aarmo/NA
Noen grunneiere bygger stengsler for å holde folk borte fra utmarka si. I Folla utmarkslag i Nærøy går de motsatt veg.
– Vi prøver å legge til rette for at folk som vil ut i naturen, sier leder i Folla utmarkslag, Knut Henning Rosenvinge. På søndag åpner de et nytt område som de har lagt godt til rette for publikum.
– Området inn mot Sjølstadvatnet er et eldorado for friluftsinteresserte. Vi har prøvd å legge forholdene til rette for at området skal brukes, sier han. Innover den vel to kilometer lange vegen opp til vannet har de laget flere kvileplasser for trøtte bein. – Det er godt å kunne sette seg ned å ta en liten rast undervegs, sier han.
Utmarkslaget har også bygd tre nye bruer over elva. – De har vi laget så solide at vi kommer over dem med ATV og snøscooter om det skulle være behov. Som ikke det var nok, har de satt opp to gapahuker. – Den første har vi satt opp vel halvvegs inn til vannet ved Storelva. Dette er et populært utfartssted fra før, og vi håper enda flere vil bruke det nå, sier han. Den siste gapahuken ligger helt oppe ved Sjølstadvatnet med god utsikt utover vannspeilet.
– Det er fisk i Sjølstadvatnet, og neste prosjekt nå blir å gjennomføre en utfisking i vannet slik at kvaliteten på fisken skal bli enda bedre, sier Rosenvinge. Den jobben regner de med å starte opp på neste år. – Både tilrettelegging for allmennheten og å kultivere fiskevann er viktige oppgaver for et utmarkslag, sier han.
Ny veg
Samtidig med at utmarkslaget har satt opp bruer og gapahuker, har Sjølstad veglag rustet opp vegen inn i området. – Det er mye godt samme folket som hører til i begge lagene, så vi har arbeidet med begge prosjektene samtidig, sier Tommy Kristian Røtting, som er varastyremedlem i utmarkslaget.
Folk har stilt opp på dugnader hele sommeren. – Mange ganger har det vært skokker med unger som har vært med på maling og brubygging sammen med de voksne, sier Rosenvinge. – Prosjektet med gapahukene og bruene var kostnadsberegnet til drøyt 100000 kroner. 35000 av dette fikk vi i tilskudd fra fylket, og resten er gjort på dugnad, sier Røtting. – Dugnadsarbeiderne har til og med stilt med materialer og maling, for at vi skulle få dette til, sier Rosenvinge. Folla utmarkslag består av bortimot 40 grunneiere i området mellom Sjølstad og Kolvereid.